• flag
  • 55 33 65 40
Ronny Hilland

IMS - Effektiv smertebehandling

Stiv i nakken og skuldrene. Vondt i muskler etter stress og påkjenning over lang tid. Alt er så mye bedre når kroppen fungerer. IMS tilbyr et alternativ til smertestillende medikamenter og operasjoner.

Dokumentert og anerkjent

Intramuskulær stimulering - IMS - er en behandlingsmetode som de siste årene har vunnet stadig mer respekt og anerkjennelse. Ronnie Hilland ved Hilland Fysikalske Institutt har lang fartstid innen området.

- I 1999-2001 tok jeg utdannelsen i IMS og ble godkjent internasjonal instruktør og utøver av faget. Nå bruker jeg det daglig i behandlingen min. Jeg holder også kurs i IMS for leger, fysioterapeuter og akupunktører.

I Canada, USA, England og i de nordiske land har Gunn IMS høy status. Hilland samarbeider med professor Gunn ved medisinsk fakultet på University of British Columbia i Vancouver. I februar 2017 reiser vi til Vancouver for å besøke Chan Gunn og det medisinske fakultet på UBC.

- Metoden blir stadig bedre dokumentert. Det gjøres mye godt arbeid, og det vil nå legges fram resultater som viser hvor effektivt IMS er.

Tar knekken på smerten

- IMS er en behandlingsmetode først og fremst for kroniske muskelskjelettplager. Alle steder der det er bevegelse og du har muskler kan behandles - rygg, nakke, skuldre, armer, bein. Man kan angripe det på mange måter - for eksempel som fysioterapeut, lege eller akupunktør. Målet vårt nå er at det skal medisineres mindre på grunn av bieffekter. IMS fjerner ikke problemet, men tar bort smerten fram til skaden er leget.

Behandlingen med Gunn IMS kan gi rask respons og hvor lenge du venter med å starte behandlingen vil kunne påvirke effekten.

- Vi snakker ofte om kroniske plager, og det kreves derfor i mange tilfeller flere behandlinger. Man kan se gode forandringer etter 2-3 ganger, men etter 6-8 ser man det virkelig.

IMS har lite til felles med klassisk akupunktur, og skiller seg fra den asiatiske metoden ved å ha en sterk kobling til vestlig medisinsk undersøkelse.

Framgangsmåte

- Det er best å gå først til lege for å få en vurdering. Som fysioterapeut får jeg mine pasienter gjennom legen, og det er naturlig å gå den veien også med IMS.

Når du har valgt IMS som behandlingsform, foregår alt slik du er vant til.

- Typisk behandling er at det først stilles diagnose. Vi må finne ut hva som er årsaken til smertene og manglende bevegelighet. Pasienten forteller hva som utløser smertene, og fysiske tester for å lokalisere problemet og provosere fram smerten. Jeg finner ut hvilken muskel det er, så går jeg inn med nåler. Med godt grunnlag kan man faktisk oppnå resultat allerede ved første behandling, men normalt tar det litt tid før man får full effekt.

Smertereseptorer ligger i hudvevet. Kommer du gjennom dem og inn i muskelen, vil pasienten ikke merke annet enn en trykkfølelse. Hilland har perfeksjonert teknikken sin gjennom årevis med nåler og pasienter.

- Man kjenner selvsagt når man setter en nål inn i kroppen, men det er lite skriking og hyling, sier Hilland med et smil.

I Tyskland er det vanlig for leger å praktisere IMS. Nordmenn er mer skeptiske, og velger ofte behandlingen som siste utvei. Et siste forsøk når man er desperat etter å bli bedre.

- Jeg er ofte siste ledd i behandlingskjeden. De forsøker mye annet først, og så ender de her. Å ta tak i det forholdsvis tidlig er en fordel.

IMS i fremtiden

IMS Smertestillende medisin brukes mer enn før. Mange vil si i altfor stor utstrekning. Bivirkningene er mange. IMS framstår som et sunt og fornuftig alternativ, fundert på akupunktur med utstrakt medisinsk opplæring som grunnmur.

Kommer det til å bli mer av slik behandling i fremtiden?

- Ja, det tror jeg. Interessen er voksende, og redusering av forbruk av smertemedisin er viktig. Kunnskap er det beste våpenet.

Klikk her for å finne en IMS behandler i ditt distrikt.